Dronefotografie

Het is misschien wel de grootste ontwikkeling in de fotografie van de afgelopen jaren: drones. Met deze kleine vliegmachines krijgt men opeens toegang tot unieke locaties en bijzondere perspectieven die voorheen alleen waren weggelegd voor professionals die bakken met geld uitgaven om een bepaald shot te krijgen. Tegenwoordig zijn drones makkelijk te verkrijgen, maar ermee vliegen, en zeker er mee fotograferen of filmen, is een ander verhaal. Wij geven wat tips om u op weg te helpen.

Toen drones net voor het grote publiek beschikbaar waren, was het heel makkelijk om indruk te maken met uw foto's en video's. Door simpelweg omhoog te vliegen, kon u al een heel andere wereld laten zien en hierdoor waren de beelden al snel spectaculair. Tegenwoordig lijkt het wel of iedereen een drone heeft en moet u als foto- of videograaf wat meer uit de kast halen om indrukwekkende foto's te maken.

Voorbereiding

Als u uw drone honderd meter omhoog vliegt en er gaat iets mis, dan kan dat behoorlijk wat consequenties hebben. Dus voordat u een drone de lucht instuurt, is het belangrijk om eerst een paar dingen te checken. Gelukkig kunt u de kans op een ongeluk heel makkelijk beperken door een aantal kleine checks uit te voeren. Controleer voordat u opstijgt of u zich niet in een no-fly-zone bevindt, kalibreer het kompas en check of er nog genoeg power in uw accu zit om een stuk te vliegen en, ook belangrijk, uw drone weer veilig te laten landen. Ga pas echt vliegen als alles klopt en blijf ook dan de accu in de gaten houden, deze is leeg voor u er erg in heeft.

Drone

Houd u aan de regels

Nederland is een van de strengste landen wat betreft het gebruik van drones. Op veel plekken is het niet toegestaan om met deze machines te vliegen, op andere plekken mag u niet vliegen als er een grote mensenmassa is en hoger vliegen dan 120 meter is helemaal uit den boze. En wie zich niet aan de regels houdt, kan een flinke boete krijgen en u loopt het risico dat de drone in beslag genomen wordt. Wie de regels met regelmaat overtreedt, riskeert zelfs een gevangenisstraf. Omdat drones nog zo nieuw zijn en de technologie erachter snel ontwikkelt, veranderen de regels vrij vaak. Als u regelmatig met uw drone vliegt doet u er verstandig aan om af en toe op de website van de Rijksoverheid te kijken om vervelende verrassingen te voorkomen.

Voor België is de wetgeving iets anders, daar is sinds 2016 het Koninklijk Besluit inzake drone vliegen van kracht. Dit houdt in dat er verschillende categorieën zijn waarin u kunt vliegen:

  • Recreatief - alleen vliegen in eigen tuin tot een hoogte van 10 meter met een drone met een maximale opstijg massa van 1 kg.
  • Klasse 2 - vliegen tot een hoogte van 45 meter met een drone met een maximale opstijg massa van 45 kg. De vlieger moet minimaal 16 jaar zijn en in het bezit zijn van diverse licenties. 
  • Klasse 1b - vliegen tot een hoogte van 91 meter met een drone met een maximale opstijg massa van 150 kg. De vlieger moet minimaal 18 jaar zijn en in het bezit zijn van diverse licenties.
  • Klasse1a - vliegen tot een hoogte van 91 meter (eventueel hoger is mogelijk) met een drone met een maximale opstijg massa van 150 kg.
    De vlieger moet maximaal 18 jaar zijn en in het bezit zijn van diverse licenties.

Foto's

Als u lekker aan het vliegen bent, raakt u al snel geïmponeerd door de prachtige landschappen en vergezichten die u als 'normaal mens' niet zo snel ziet. Probeer u hier echter niet door van de wijs te brengen en blijf de compositieregels in acht houden. Blijf bijvoorbeeld de 'regel van derden' in de gaten houden en vergeet de leidende lijnen en voorgrond-elementen niet. Met deze simpele regels kunt u snel veel kracht en dynamiek aan uw foto's geven.

drone fotografie

High Dynamic Range

Als u met een drone vliegt, krijgt u al snel veel lucht in beeld. Hoe indrukwekkend dit ook is, veel camera's, en zeker de kleinere camera's die op drones te vinden zijn, hebben moeite om in één keer het beeld zodanig te belichten dat zowel de lucht als de grond goed te zien zijn. Als bijvoorbeeld de wolken goed zichtbaar zijn, is de grond vrijwel helemaal donker. En als er details op de grond te zien zijn, is de lucht vaak spierwit. Het kan daarom lonen om een High Dynamic Range foto te maken. Dit doet u door drie foto's te maken vanuit hetzelfde standpunt, één goed belicht, één overbelicht en één onderbelicht en deze achteraf samen te voegen. Er zijn ook drones op de markt die dit automatisch doen.

Video's

Drones kunnen tegenwoordig vrij snel vliegen, de YI Edira kan zelfs de 120 kilometer per uur halen. Het kan ook heel leuk zijn om zo snel mogelijk achter mensen aan te vliegen, maar als u een mooie film wilt maken, is het fijner om rustig te bewegen. Hierdoor heeft de kijker langer de tijd om het indrukwekkende landschap in zich op te nemen waardoor het al snel nog meer indruk maakt.

Veel drones kunnen tegenwoordig filmen met 50 of zelfs 60 beelden per seconde, waardoor u in de nabewerking heel eenvoudig het beeld vertraagd kan afspelen zonder kwaliteitsverlies. Dus als u toch vindt dat u te snel hebt gevlogen, kunt u dit makkelijk achteraf aanpassen.

Als u een onderwerp filmt, probeer dan niet om elk moment het onderwerp in beeld te houden. Als u het onderwerp uit uw beeld laat verdwijnen, bijvoorbeeld door er overheen te vliegen, krijgt u rustige shots met goede momenten om van shot te wisselen. Doet u dit niet en wisselt u regelmatig van shot zonder het onderwerp uit het beeld te laten verdwijnen, krijgt u al snel een onrustige, schokkerigere video waar men liever niet lang naar kijkt.

Reveal-shot

Wilt u op een spectaculaire manier het landschap introduceren dat u filmt, begin dan eens met een zogenaamde reveal-shot. Bij een reveal-shot filmt u eerst wat details, zoals een boomstronk of een grote steen en daarna verplaatst u het beeld tot het hele landschap zich majestueus toont aan de kijker. Succes gegarandeerd.

drone fotografie

Laat u niet ontmoedigen

Het maakt niet uit hoe lang u al met fotografie bezig bent, als u voor het eerst vliegt met een drone is het even wennen en zult u niet direct de fantastische beelden maken die u op internet hebt gezien. Net als alles vraagt het vliegen en fotograferen met een drone enige oefening. Als u eerst goed leert vliegen en de drone op elk moment helemaal in controle hebt, bent u klaar om u ook te focussen op de camera en foto's en video's te maken.

Laat u dus niet meteen van de wijs brengen als de eerste resultaten tegenvallen, oefen nog een paar keer en u zult zien dat de kwaliteit van uw beelden steeds beter wordt.

 

 

Digifoto Pro

Digifoto Pro

Digifoto Pro is een magazine voor de fotografieliefhebber. De inhoud van het blad bestaat uit een mix van interviews, reviews, nieuws en portfolio’s en fotografieprojecten. Hierbij richt Digifoto pro zich op het inspireren, vermaken, informeren en ontroeren van de lezer. Speciaal voor Foto Konijnenberg schrijft Digifoto Pro unieke en interessante artikelen.  
 

Trusted shops Twinkle100 Ideal  MasterCard VISA