Testrapport Zeiss Conquest HD , 8x32, 10x32 en 10x42 

Door ing. J.A. Meijerink, september 2013

In augustus 2004 heb ik voor het eerst de toen nieuwe Zeiss Conquest 8x30 BT en 10x30 BT getest. Een jaar later verschenen de Conquest 8x40 BT en de 10x40BT terwijl ik in 2006 de lichtsterke Conquest 8x40 T* en 10x50 T* kon testen. In 2012 werd het ontwerp vernieuwd en verscheen de Conquest HD-serie. Foto Konijnenberg was zo vriendelijk mij de voor vogelaars interessante 8x32 HD, 10x32 HD en 10x42 HD een week lang voor een test beschikbaar te stellen.

Het mechanische gedeelte

Het kijkerhuis is van aluminium en voorzien van een zwarte, stroeve bekleding. De met de buitenlucht in aanraking komende glasoppervlakken zijn van een waterafstotende LotuTec-coating voorzien. De lenzen hoeven daardoor minder vaak te worden schoongemaakt. De focusknop loopt plezierig licht en de afzonderlijke oculairinstelling geschiedt met een wat zwaarder lopende ring rond het rechter oculair. Een oude vertrouwde constructie die vrij goedkoop is te maken en die meestal prima voldoet.

De Conquests zijn snelle scherpstellers die slechts tussen 150 en 260 graden rotatie van de focusknop vereisen om van 3m. tot oneindig scherp te stellen. Dat heeft voordelen, maar je draait dan wel snel door de scherpte heen.

De oculairringen klikken in op 2, 3 en 4 standen bij resp. de 8x32, 10x42 en 10x32. De ringen zijn ook geheel los te schroeven wat het schoonmaken van de oculairs vergemakkelijkt. Bij -20° C zijn de focusknop en de oculairringen nog goed gangbaar, maar de overige beweegbare delen zijn vastgevroren. De kijkers zijn van binnen voorzien van stikstofgas waardoor er bij het ontdooien van -20° tot +20° C maar zeer weinig inwendige condensatie ontstaat die na ca. 10 minuten geheel is verdwenen. Volgens de Zeiss-documentatie zouden de kijkers waterdicht zijn tot een druk van 400 mbar. Je zou ze dus per ongeluk in een ondiepe greppel kunnen laten vallen zonder dat ze vol water lopen. Ik durf dat niet te testen.

De Conquests worden geleverd met een cordura draagtas, beschermkapjes voor oculairs en objectieven, draagriem, garantiekaart en een handleiding in 13 verschillende talen, behalve in het Nederlands. De garantietermijn bedraagt 10 jaar op materiaalfouten en reparatiekosten.

Het optische gedeelte

De optische prestaties van de nieuwe Conquests zijn heel goed. Ze geven een mooi scherp, helder beeld en hebben een opvallend groot gezichtsveld. Dit gezichtsveld (gezichtshoek) is aanmerkelijk groter dan bij de voorgaande versie van dit type.

De kijkerfabrikanten geven in hun folders vaak het subjectieve gezichtsveld. Dit is de openingshoek vermenigvuldigd met de vergroting. Dit geeft een waarde die nergens op slaat en die natuurlijk groter is dan de werkelijke gezichtshoek. Mogelijk wordt dit uit reclameoverwegingen gedaan en ik krijg er nogal eens vragen over. Ik zou willen dat de fabrikanten dit nalaten en in het vervolg de werkelijke gezichtshoek opgeven in hun documentatie.

Men heeft de kleinste waarneemafstand weten terug te brengen van ca. 2.90 m. naar ca. 1.40 m.. De kijkers zijn daarom thans ook geschikt voor het observeren van vlinders, libellen en andere insecten.

Er is verder een licht, niet hinderlijke geelzweem waar te nemen, terwijl er smalle kleurrandjes langs contrastrijke onderwerpen zijn te zien. Daarin verschillen de kijkers van de veel duurdere Zeiss Victory’s. Bij de laatste is het secundaire spectrum beter gecorrigeerd waardoor het beeld wat rustiger is, vooral bij het waarnemen van contrastrijke onderwerpen. Het aanzienlijke prijsverschil moet tenslotte ergens door kunnen worden verklaard.

De lichttransmissie zou volgens de Zeiss-documentatie meer dan 90% bedragen.
De specificaties en de cijferwaardering zijn in het testrapport samengevat. Daarbij heb ik ter vergelijking ook de waarden van de topkijkers Swarovski 8x32 WB en Zeiss 10x42 T*FL opgenomen.

Samenvatting

De nieuwe Zeiss Conquest HD kijkers zijn op een aantal punten verbeterd t.o.v. de eerste versie. Dit zien we vooral aan het grotere gezichtsveld en de kortere waarneemafstand die het waarnemen van insecten mogelijk maakt. Het zijn mooie kijkers met een scherp en helder beeld. Slechts op het punt van randscherpte en kleurrandjes blijven de Conquests iets achter bij de veel duurdere kijkers uit het top-segment.

Door de gunstige prijs/kwaliteit verhouding zijn deze kijkers bijzonder geschikt voor vogelaars die niet het hoogste bedrag voor een verrekijker willen neertellen.

Bekijk hier het volledige testrapport