Droomt u al jaren van een eigen fotostudio waar u altijd de meest prachtige foto's kunt maken? Tegenwoordig is dat toegankelijker dan ooit. Of u nu modellen wilt fotograferen of hele chique productfoto's wil maken, met een aantal dingen komt u al heel ver. Wij helpen u op weg.

Het is de droom van menig fotograaf: een eigen studio. Nooit meer op zoek naar een mooie fotolocatie, nooit meer gedoe met gebrekkige apparatuur en altijd een plek waar u mooie foto's kunt maken. Vroeger was een studio alleen weggelegd voor de succesvolle professionele fotograaf, maar tegenwoordig is het voor iedereen met een beetje ruimte mogelijk om deze ruimte om te bouwen in een zeer nette studio. Maar wat heeft u eigenlijk allemaal nodig?

Studio fotografie

Ruimte
Zonder ruimte geen studio, dat is logisch. En aan deze ruimte hoeft maar aan weinig voorwaarden te voldoen om gebruikt te kunnen worden als fotostudio, het is maar net wat u wilt. Wilt u graag gebruik kunnen maken van natuurlijk licht, dan is een groot raam op het noorden een uitkomst (door een raam op het noorden komt nooit direct zonlicht, waardoor het licht zacht wordt en er geen harde schaduwen op de foto komen), maar wilt u alleen met artificieel licht werken, dan kan een ruimte zonder ramen ook prima voldoen. Heeft u een ruimte met ramen, dan kan het wel verstandig zijn om voor goede gordijnen te zorgen voor het geval u enkel met studiolicht wilt werken.

De ruimte hoeft overigens ook niet altijd gebruikt worden als studio. Er zijn talloze producten waarmee u elke ruimte in een mooie studio kunt omtoveren.

Zoals gezegd is het belangrijkste van een studio de ruimte. Maar, een beetje studiofotograaf heeft een heel arsenaal aan apparatuur om er verzekerd van te zijn dat hij op elk moment een foto kan creëren en niet afhankelijk is van het al dan niet beschikbare zonlicht.

Flitsers
Uiteraard is er in een beetje studio wel één of meerdere flitsers te vinden. En in de zoektocht naar het perfecte licht kunt u het zo gek maken als u zelf wilt. Sommige fotografen hebben misschien genoeg aan één rapportageflitser (al dan niet met extra accessoire), maar andere fotografen hebben liever drie, vier of zelfs vijf studioflitsers. Bent u in de markt voor een flitser, let dan op de flitskracht, recycletijd (hoeveel tijd er minimaal tussen twee flitsen zit) en uitbreidingsmogelijkheden.

Studio opstelling

Lichtvormers
Een flitser geeft een bepaald licht. Meestal is het wel mogelijk om het licht wat feller of minder te maken, maar als u meer uit uw flitser wilt halen, dan komt u al snel bij lichtvormers uit. Lichtvormers zijn accessoires die voor de flitser zijn te plaatsen en zo het licht naar wens kunnen vormen. Zo zijn er reflectors waarmee het licht nog een extra boost krijgt en waarmee het heel precies te richten is, softboxen in alle soorten en maten waarmee u het licht mooi zacht kunt maken (er is dan geen duidelijke scheiding tussen licht en schaduw, maar dit loopt geleidelijk in elkaar over), gels (gekleurd folie dat u over uw flitser kunt plaatsen om de kleur te veranderen) en nog veel meer. Voor elke lichtwens is wel een oplossing te vinden.

Trigger
U kunt nog zoveel flitsers in de studio hebben staan, als u ze niet kunt aansturen heeft u er niet veel aan. De makkelijkste manier om flitsers aan te sturen is werken met een zogenaamde 'Trigger'. De trigger plaatst u eenvoudigweg op de flitsschoen van uw camera. Met die trigger kunt u één of meerdere flitsers draadloos bedienen.

Lichtmeter
Als een flitser afgaat geeft deze een korte puls licht van een fractie van een seconde. Afhankelijk van de sterkte van de flitser kan dat een behoorlijk grote hoeveelheid licht zijn. Daarom is het van belang om goed te meten hoeveel licht u precies nodig hebt. Dat is het moment waarop lichtmeters om de hoek komen kijken. Een lichtmeter vertelt u precies welke instellingen gekozen moeten worden.

Ook zijn er meters die heel precies de kleurtemperatuur van het licht kunnen meten. Als u deze temperatuur instelt op de camera, bent u er zeker van dat u na afloop het beeld hebt vastgelegd dat ook daadwerkelijk te zien was én dat dit bij elke foto het geval is. Zo komt u niet voor verrassingen te staan tijdens de nabewerking.

Kleurkaart
Als u echt controle over uw licht wilt, is een kleurenkaart ook een aanrader. Een kleurenkaart is, de naam zegt het al, een kaart met allerlei verschillende gekleurde vlakjes. Hiermee kunt u met enkele muisklikken de juiste witbalans vinden (voor het geval er geen kleurtemperatuurmeter is) en ervoor zorgen dat de kleuren die te zien zijn heel precies tot uiting komen.

Tethering
Veel studiofotografen werken graag Thethered. Dit houdt in dat de camera is aangesloten op een computer en daar de foto's direct naar toestuurt. Hierdoor is het mogelijk om de gemaakte foto's direct op een groot scherm te zien, eventueel zelfs met een aantal standaard nabewerkingsacties, zodat u snel een goed beeld krijgt van de uiteindelijke foto. Dit is niet alleen voor u als fotograaf interessant, op een groot scherm is het toch eenvoudiger om de kwaliteit te beoordelen dan op het scherm achterop de camera, ook voor eventuele assistenten en haar- en make up-artiesten is dit een welkome toevoeging. Stel dat er een haartje uit de plooi is geraakt, dan kan de haarartiest dit direct corrigeren zodat het bij de volgende foto's goed zit.

Tethering

Achtergrond
Een mooie achtergrond kan uw foto maken of breken. U kunt er natuurlijk voor kiezen om een muur te gebruiken, wat in de meeste gevallen al prima kan werken, maar het is ook mogelijk om voor een losse achtergrond te kiezen. Zo zijn er spierwitte opvouwbare achtergronden of achtergronden met een subtiel patroon in alle soorten en maten. Ook zijn er rolsystemen waarbij je grote rollen papier ophangt en die u, mocht u de achtergrond willen gebruiken, uit kunt rollen. Dit is een hele handige oplossing als u van top tot teen een strakke achtergrond wilt waarbij geen onderscheid is te zien tussen de grond en de muur en maakt het mogelijk om de achtergrond mooi schoon te houden.

Kunt u niet kiezen welke kleur achtergrond u wilt, kies dan voor een grijze. Met behulp van een extra flitser kunt u deze grijze achtergrond in een mum van tijd omtoveren in een spierwitte of pikzwarte achtergrond. Haalt u er ook nog een gekleurde gel bij, dan kunt u de achtergrond elke kleur geven die u maar wilt.

Extra effecten
Een studio is ook ideaal om apparatuur te plaatsen die u niet zo vaak gebruikt, maar af en toe wel iets extra's aan de foto toe kan voegen. Denk bijvoorbeeld aan een rookmachine of een windmachine. Als u altijd naar een andere locatie moet reizen voor fotoshoots zijn deze apparaten niet zo praktisch, maar als er toch de ruimte voor is in de studio kan dergelijke apparatuur het veel extra mogelijkheden bieden.

Studio op locatie
Een studio die u overal mee naar toe kunt nemen: die bestaat ook. Dat klinkt natuurlijk een beetje tegenstrijdig, maar materiaal wordt steeds krachtiger en compacter, waardoor het steeds eenvoudiger wordt om alle belangrijke materialen overal mee naar toe te nemen. Uiteraard is er wel een aantal punten om rekening mee te houden, bijvoorbeeld dat er op locatie, zeker als dit buiten is, niet altijd een stopcontact te vinden is. Gelukkig hebben de meeste merken een groot assortiment aan draagbare accu's waarmee u op locatie dezelfde flitskracht krijgt als in de studio. Ook bestaan er draagbare en opvouwbare achtergronden die u altijd gemakkelijk mee kunt nemen, zodat niemand kan zien dat de foto niet in de studio zijn gemaakt.

Kleine studio voor kleine producten
Wilt u graag een studio-omgeving voor het maken van professionele productfoto's van bijvoorbeeld horloges, zonnebrillen of koptelefoons, dan heeft u natuurlijk geen hele grote ruimte nodig. Voor mooie productfoto's is het ook mogelijk om een kleine opnametent te gebruiken. Dit is een kleine tent met aan bijna alle kanten een dun wit doek. Als u hier een product inzet en de tent van buiten belicht met lampen wordt het product heel egaal belicht.

productfoto maken

Flits- of continulicht
De laatste jaren is het behoorlijk hard gegaan met de ontwikkelingen van continulicht. In tegenstelling tot flitsers zijn dit lampen die, de naam zegt het al, continu aan staan. Hierdoor kunt u direct het effect van het licht zien en gemakkelijk aanpassingen doen om het beeld te krijgen dat u in uw hoofd heeft. Tegenwoordig worden de meeste continulichtpanelen gemaakt met allemaal kleine LED’s, waardoor er bespaard wordt op energie en de lampen niet bloedheet worden. De grote nadelen van led-panelen zijn dat ze wel wat minder krachtig zijn dan flitsers en dat u er minder goed bewegingen mee kunt bevriezen.

 

Digifoto Pro

Digifoto Pro

Digifoto Pro is een magazine voor de fotografieliefhebber. De inhoud van het blad bestaat uit een mix van interviews, reviews, nieuws en portfolio’s en fotografieprojecten. Hierbij richt Digifoto pro zich op het inspireren, vermaken, informeren en ontroeren van de lezer. Speciaal voor Foto Konijnenberg schrijft Digifoto Pro unieke en interessante artikelen.