Voor straatfotografie is het belangrijk dat uw camera snel scherpstelt, zodat u snel kunt reageren op wat er om u heen gebeurt. De straat leeft, er is constant beweging dus op het moment dat u iets wilt fotograferen zult u snel moeten kunnen reageren. Een spiegelreflex- of systeemcamera is natuurlijk uitermate geschikt. Maar er zijn ook zeker compactcamera’s die hiervoor genoeg te bieden hebben. Dit zijn de zogenaamde traveller modellen: snelle camera’s met een groot zoombereik. Verder willen we natuurlijk geen aandacht trekken en daar kan een stille sluiter ons mee helpen.

Groot bereik

Als u kiest voor een spiegelreflex- of systeemcamera is een objectief met een groot bereik ideaal. Het maakt dan niet uit of het onderwerp dichtbij u is of juist ver weg; in beide gevallen is een scherpe foto met één druk op de knop mogelijk. 

Gemak dient de fotograaf. Zorg er dus voor dat u op pad gaat met zoveel mogelijk comfort. Uiteraard is voldoende opslagcapaciteit van belang, want hoe meer foto’s u maakt hoe groter de kans op succes. Ver nog kun u met een batterijgrip  zorgeloos fotograferen, zeker omdat u veel meer energiezekerheid heeft. Denk aan een extra accu als u schiet met een compactcamera. Een monopod geeft u snel stabiliteit wanneer nodig en met een Wi-Fi Adapter deelt u eenvoudig uw beeldmateriaal. Bovengenoemde compactcamera’s hebben overigens een ingebouwde Wi-Fi functionaliteit. Uiteraard is voldoende opslagcapaciteit van belang, want hoe meer foto’s u maakt hoe groter de kans op succes.

Omdat u waarschijnlijk veel in beweging bent, is een comfortabele en stevige tas niet weg te denken. Met een slingbag of schoudertas kunt u uw apparatuur veilig opbergen, maar kunt u tegelijkertijd met één beweging uw camera ter hand nemen. Met een rugzak bent u iets minder flexibel, maar kunt u wel veel meer meenemen.  

 Straatfotografie

Wees voorbereid

De camera’s, objectieven en accessoires die voor een perfecte straatfoto zorgen kent u inmiddels. En hoe brengen we dit in de praktijk? Wij geven nog een aantal handvaten voor straatfotografie:

Bepaal van te voren in welke modus u gaat schieten en zorg voor de juiste instellingen (o.a. sluitertijd en diafragma). En wees daarbij ook nog eens geduldig. Verwacht zeker niet dat uw foto meteen goed is. Het is handig om van elke scène meerdere foto's te schieten.

Straatfotografie leent zich uitstekend voor zwart/wit fotografie! Op straat ziet u namelijk veel verschillende dingen in veel verschillende kleuren en dat leidt al snel af. Fotografeert u in zwart/wit, dan krijgt u wat dat betreft een veel rustiger beeld en kunt u de aandacht dus volledig op uw onderwerp richten. En daarbij is het vaak gewoon heel erg mooi.

Loop eerst eens een tijdje rond in het gebied waar u wilt fotograferen. Leer de omgeving een beetje kennen. En ga daarna observeren. Kijk hierbij goed om u heen, u zult merken dat er zich meer afspeelt op straat dan u in eerste instantie had gedacht. Afhankelijk van de insteek van de foto: zoek drukke plekken op. Drukke plekken hebben veel voordelen voor een straatfotograaf, vooral als je mensen wil fotograferen. Mensen zijn daar namelijk ten eerste in overvloed, dus meer kans dat je iets ziet, en ten tweede val je tussen de massa met je camera minder op.

U kan en mag niet altijd en overal zomaar fotograferen. Probeer vervelende situaties zoveel mogelijk te voorkomen en respecteer andermans privacy. En bovenal: blijf vriendelijk en vrolijk. Mensen kunnen namelijk schrikken als ze zien dat iemand ze fotografeert. Of ze gaan zich anders gedragen. Oogcontact en een vriendelijke glimlach doen wonderen zult u merken. Het zou eventueel kunnen helpen als u naderhand ook de foto laat zien aan de desbetreffende persoon. Het laatste restje terughoudendheid zal verdwijnen als u het resultaat laat zien.

 Straatfotografie