Foto’s maken vanuit de hand geeft een gevoel van vrijheid. U kunt gaan en staan waar u maar wilt, zodat u geen fotomoment meer mist. Er zijn veel momenten waarop u met een statief een nóg beter resultaat behaalt. Met een statief voorkomt u trillingen die bewegingsonscherpte veroorzaken. U heeft de keuze uit een driepootstatief of een eenpootstatief: de monopod.

Uit de hand foto's maken is makkelijk en vertrouwd, maar toch maken professionele fotografen vaak gebruik van driepootstatieven en monopods. Dat komt omdat er een aantal omstandigheden zijn waarin een statief essentieel is om tot de mooiste resultaten te komen. Zou het niet handig zijn als er een stelregel is voor het wel of niet gebruiken van een statief? Die is er! Kortgezegd luidt die als volgt: als de sluitertijd langzamer is dan de brandpuntsafstand van de lens is het verstandig om een statief te gebruiken.

Dus als u een 300mm lens gebruikt en de belichtingsmeting geeft aan dat de sluitertijd 1/300 seconde moet zijn, dan kunt u het beste een statief gebruiken bij een lagere sluitingstijd dan genoemd. En bij een 50mm lens gebruikt u een statief als de sluitertijd lager dan 1/50e seconde is. Maar onder welke omstandigheden heeft u een statief écht nodig? Op die momenten dat u uw camera volledig stil moet houden, zoals: zonsopkomst en –ondergang en nachtopnamen, HDR, interieur, natuur en wildlifefotografie, actie- en sportfotografie, telefotografie, panorama en nog veel meer! We leggen het hieronder uit:

Zonsopkomst en -ondergang en nachtopnamen

U wilt natuurlijk altijd maximale scherptediepte, maar omdat het licht hierbij slecht is, zal de camera een lange sluitertijd nodig hebben. Als u nu uit de hand uw foto maakt, zal het resultaat hoogstwaarschijnlijk een wazige foto zijn. Ook al lijkt de foto in eerste instantie op het kleine LCD-scherm van uw camera in orde; wanneer u thuis de foto bekijkt op een groot beeldscherm, is de kans op teleurstellingen groot. Wij raden u aan onder deze omstandigheden een statief te gebruiken.

Zonsopkomst

HDR

Veel fotografen houden zich bezig met High Dynamic Range fotografie. Met HDR heeft u te maken met verschillende belichtingen bij eenzelfde onderwerp. Een statief biedt de ideale oplossing.

HDR

Interieur

De onvermijdelijke lange sluitertijden bij interieurfotografie, maken het gebruik van een statief hierbij onoverkomelijk. U bereikt dan de mooiste composities, doordat ook maar enige beweging uitgesloten is.

Interieur

Natuur en wildlifefotografie

Wanneer u uw camera van te voren instelt op een stevig statief, kunt u zich volledig concentreren op het onderwerp dat op ieder moment tevoorschijn kan komen. Dankzij een statief bent u maximaal voorbereid en kunt u ook een langere sluitertijd hanteren als u onverwacht ver verwijderd bent van uw onderwerp.

Overigens is het raadzaam om niet alleen bij natuur- en wildlifefotografie genoeg tijd te nemen om uw compositie vooraf voldoende te overwegen. Met een goede voorbereiding en te zorgen voor de beste camera-instellingen, verbetert u alle foto's!

Wildlife

Actie- en sportfotografie

Bij actie en sportfotografie zit uw onderwerp meestal niet stil. Om het onderwerp te kunnen volgen in een vloeiende beweging, zult u gebruik moeten maken van een statief.

Action

Telefotografie

Door hun lengte en gewicht zijn telelenzen moeilijk te gebruiken als u uit de hand foto's wilt maken. De kleinste trillingen die u maakt, worden door de lengte van de lens uitvergroot. Met een statief voorkomt u juist die kleinste bewegingen.

Bird

Panorama

Voor het maken van grootse panorama's heeft u zeker een statief nodig. U kunt dan de camera horizontaal gelijk houden, zodat u de verschillende foto's heel mooi naast elkaar kan leggen.

City

En nog veel meer

Er zijn natuurlijk nog vele andere fotomomenten die vragen om een statief. Denk bijvoorbeeld aan: productfotografie, portretten, stillevens, macrofotografie en studiofotografie om er maar een paar te noemen.

Statief kopen

We concluderen dat een driepootstatief of monopod een cruciaal onderdeel is van de uitrusting van een fotograaf. Ze zijn er in vele soorten en maten en de prijs varieert daarbij sterk.

U hoeft geen fortuin uit te geven voor een goed statief. Er zijn statieven die relatief goedkoop zijn, maar toch voldoen aan uw wensen. Zo hebben veel driepootstatieven een haak om extra gewicht aan te hangen om maximale stabiliteit te bereiken. Een monopod is erg handig als een driepootstatief niet kan worden gebruikt, zoals bij een sportevenement. Een monopod is lang niet zo stabiel als een driepootstatief, maar toch zal het eindresultaat veel beter zijn dan wanneer u foto's uit de hand maakt!

Statiefhoofd nodig

Bij het kopen van een driepootstatief moet u ook rekening houden met het benodigde statiefhoofd. Er zijn ruwweg twee soorten; een zwenkhoofd en een balhoofd. Welke voor u ideaal is, hangt af van het voor soort fotografie dat u beoefent. Een zwenkhoofd heeft drie aparte knoppen voor het aanpassen van de verticale en horizontale assen, terwijl een balhoofd alle kanten op kan draaien. Elk type heeft zowel voor- als nadelen en ze worden beide door fotografen gebruikt. Over het algemeen kan gezegd worden dat een balhoofd iets meer stabiliteit biedt en een zwaardere camera kan dragen dan een zwenkhoofd.

Of u nu kiest voor een zwenk- of balhoofd, een Quick Release plaat waarmee u uw camera heel makkelijk bevestigt en verwijdert is een absolute aanrader.Als u gebruik maakt van een monopod is een balhoofd de beste optie. Dan hoeft u niet constant uw camera op de platte bovenkant van de monopod te bevestigen en/of los te maken.

Een driepootstatief en een monopod zorgen dus voor een extra dimensie bij uw fotografiebeleving. Uw beelden worden niet alleen scherper, maar ook het aantal fotomomenten zal aanzienlijk toenemen. Bekijk alle statieven.

 
Foto Konijnenberg

Foto Konijnenberg

Ongeëvenaarde productkennis en ervaring

Ongeëvenaarde productkennis en ervaring Foto Konijnenberg is dé specialist in foto- en videoapparatuur. Wij staan voor topproducten, deskundig advies, uitstekende service en messcherpe prijzen. Al sinds 1974 zijn wij toonaangevende specialist in Europa op het gebied van foto- en videoapparatuur en aanverwante artikelen. Lees meer over ons.
 
 
Fotografietips

Meer lezen?

Laat je inspireren en ontdek meer over fotografie

Elke maand schrijven wij blogs en reviewen wij producten. Ook onze adviseurs in de winkel en bij de klantenservice – allen fotograaf – sparren geregeld met onze klanten over fotografie. Daar komen dan dé leukste tips & tricks uit! Speciaal voor jou hebben we al deze blogs, reviews en tips samengevoegd onder één pagina. Bekijk onze tips en ontdek meer over fotografie. De beste fotografietips vind je bij Foto Konijnenberg!