Een statief is voor elk type fotograaf eigenlijk onmisbaar, want het helpt je om trillingen die bewegingsonscherpte veroorzaken te voorkomen. Statieven heb je dan ook in allerlei vormen en prijsklassen. Pieter Dhaeze, educatief fotograaf, reviewde de Really Right Stuff TVC-24 MK2 Versa Series 2 én de Really Right Stuff BH-55 + B2ASII LR.

Als je het over een statief hebt, dan zijn dat eigenlijk altijd 2 onderdelen: de driepoot en het balhoofd, want aan een statief zonder balhoofd heb je niks. Het balhoofd bepaalt de manier waarop je de camera kunt bewegen op het statief. Hiermee bepaal je de exacte positie van je compositie tot op de graad nauwkeurig. Pieter testte daarom naast het statief óók het balhoofd.

Really Right Stuff BH-55 + B2ASII LR

Pieter: “Een statief is een van de meest ondergewaardeerde accessoires in de fotografie, terwijl het voor veel thema’s (zoals architectuur-, interieur-, landschap- en macrofotografie) en sommige technieken onmisbaar is. Bovendien hebben veel fotografen de neiging om een statief als sluitpost op het budget te zien. Dat is zonde, want een goed statief biedt een stabiele basis voor scherpe foto’s en nauwkeurige kadrering.”

Unboxing

Terwijl Pieter de doos opent, vertelt hij verder: “De Really Right Stuff TVC-24 MK2 Versa Series 2 wordt geleverd in een langwerpige doos. Het statief zit in een plastic verpakking en verder zit er een handleiding en een set inbussleutels bij. In deze prijsklasse had ik toch eigenlijk wel een schouderdraagtas verwacht. Het balhoofd komt in een vierkante doos met daarin de statiefkop, een inbus en een nette pouch (zachte zak). De pouch beschermt dit bijzondere stukje techniek tegen vuil, stof en spatwater.”

Really Right Stuff

Really Right Stuff

Look & feel

Really Right Stuff biedt statieven uit het hogere segment en is vergelijkbaar met het merk Gitzo. De eerste indruk is dat de 2 producten van zeer hoge kwaliteit zijn. Dat gevoel wordt bevestigd bij een nadere inspectie van de constructie, materialen en het ontwerp. Bij het merk Really Right Stuff staat alles in het teken van jarenlang duurzaam en ongestoord gebruik, en dat straalt het ook uit”.

“Opvallend is het gewicht en de stabiliteit van de driepoot”, vertelt Pieter. “De Really Right Stuff TVC-24 MK2 Versa Series 2 is enorm degelijk uitgevoerd, maar weegt toch slechts 1500 gram. Verder geeft het werken met de driepoot veel vertrouwen in de stabiliteit van het geheel. Het borgen en schuiven van de segmenten gaat heel erg soepel en de driepoot is met slechts een paar simpele handelingen rotsvast opgesteld.”

Really Right Stuff

“Hoewel de driepoot al een voorproefje is van waar de Really Right Stuff toe in staat is, is het balhoofd - de Really Right Stuff BH-55 + B2ASII LRwerkelijk een verbluffend staaltje van engineering. Dankzij de gebruikte materialen zal het balhoofd onder geen enkele situatie te kort schieten. Bovendien laat het balhoofd zich soepel bedienen voor een nauwkeurige instelling. Ook wanneer je handschoenen aan hebt. Het balhoofd is met ruim 850 gram wel zwaar, maar voelt daardoor ook heel degelijk aan", aldus Pieter.

 Really Right Stuff

Gebruiksvriendelijkheid

“De Really Right Stuff TVC-24 MK2 Versa Series 2 heeft een werkhoogte van bijna 130 cm, met kop 140 cm, en de poten kun je in 3 standen borgen. Het statief is echter niet voorzien van een middenkolom voor maximale stabiliteit. Dat beperkt de inzetbaarheid," geeft Pieter aan, "maar aan alles is duidelijk dat deze driepoot specifiek bedoeld is voor de veeleisende landschapsfotograaf. Het balhoofd sluit naadloos aan bij deze toepassingen en draagt bij aan de vereiste stabiliteit en nauwkeurige kadering. Voor interieurfotografen is deze combinatie ook zeer geschikt. Voor architectuurfotografen is deze combinatie wellicht minder ideaal, omdat je dan eigenlijk een veel hogere werkhoogte nodig hebt.”

Really Right Stuff

Stabiliteit

“Om perfecte landschapsfoto’s te maken, wil je natuurlijk gebruik maken van lange sluitertijden. Bij landschapsfotografie draait alles om stabiliteit. Het statief moet stabiliteit bieden als de weersomstandigheden zacht zijn, maar óók als de omstandigheden ruig zijn." Pieter is van mening dat deze Really Right Stuff in combinatie met het balhoofd zeker tegemoet komen aan de eisen van ruige weeromstandigheden. "De driepoot is voorzien van een stevige haak om verzwaard te kunnen worden (handig bij stevige wind) en de stijfheid van de poten is zo goed dat je ze dusdanig breeduit kunt zetten zodat omvallen onmogelijk is."

Alle punten op een rijtje

  • Indrukwekkend statief voor de veeleisende landschapsfotograaf
  • Zeer degelijk ontwerp, materiaalkeuze, constructie en bediening
  • Betrouwbare combinatie die een rotsvast fundament voor je fotografie vormt
  • Indrukwekkende prijs: Als je dit echter in het perspectief zet van de inspanningen van de serieuze landschapsfotograaf, die maximale kwaliteit eist van zijn camera (€ 3000 of meer), objectieven (€ 1500 of meer), filters (€ 500 of meer) en niet te vergeten zijn fotoreizen (€ 5000 of meer), dan komen al die investeringen pas echt tot uiting in adembenemende en haarscherpe foto’s, als het statief ook in diezelfde prijsklasse ligt. Een statief in een lagere prijsklasse is dan niet in balans met de last die het moet dragen.

 

Pieter Dhaeze


In 1996 kwam Pieter Dhaeze voor het eerst in contact met digitale fotografie (Agfa ePhoto 307) en vanaf dat moment heeft hij zijn ervaringen en kennis gedeeld via de landelijke computer- en fototijdschriften. Als educatief fotograaf schrijft hij sinds 2009 op het educatieve fotografieplatform EOSzine artikelen over cameragereedschap, foto-onderwerpen en beeldbewerking (Lightroom en Photoshop). Ook is hij auteur van fotografieboeken bij Van Duuren Media en docent Digitale fotografie bij de LOI.