Full frame met 24,3 megapixels, 6,5 beelden per seconde en ingebouwde WiFi: ik heb hoge verwachtingen van de Nikon D750. Prachtig herfstweer en een hoop nieuwsgierigheid zijn de ideale ingrediënten om deze full-frame krachtpatser eens onder de loep te nemen. Ik ging op pad met de D750 met een 70-200mm lens.

Eerste ontmoeting

De D750 is voorzien van een compact en gestroomlijnd ontwerp en lijkt qua uiterlijk op de D610 van Nikon. Wat zijn de verschillen? Allereerst heeft de D750 een kantelbaar scherm: een primeur voor de Nikon-full-framecamera's. Dit vergemakkelijkt het fotograferen vanuit lastige posities. Het display kan naar boven of omlaag klappen, zijwaarts kan helaas niet. Het uitklappen gaat wat stroef, maar de constructie voelt stevig aan. Ook wanneer de camera op een statief staat, kunt u nog steeds zonder problemen het scherm kantelen. Als u veel aan macro- of landschapsfotografie doet, zult u deze uitklapbare display handig vinden. Het scherm van de D750 heeft helaas geen touchscreen, wat juist als handig kan worden ervaren voor het scherpstellen.

Een ander verschil met de D610 is het uiterlijk. De body is geheel nieuw ontworpen, iets lichter geworden en uitgerust met een meer comfortabele en diepere handgreep. Een verbetering vind ik, de body weegt van zichzelf namelijk al 840 gram. Dat zorgt ervoor dat deze fullframe-camera stevig is, prettig in de hand ligt en niet te zwaar is. Het materiaal van die handgreep is gelijk aan dat wat bij de D4S en D810 is gebruikt. De D750 is een compact ontwerp: de achterzijde en bovenplaat bestaat uit magnesium, en de voorzijde bestaat uit een nieuw carbonfibermateriaal. Al met al zorgt dit robuuste ontwerp dat de Nikon D750 geschikt is voor alle weerstomstandigheden.

Collage Review D750 Nikon ISO 1250 - f/2,8 - 1/250 sec

Kwaliteit

De specificaties geven het ook al aan: de camera kan in high-speed mode 6,5 beelden per seconde schieten. De D750 is met dat gegeven niet bepaald een snelheidsmonster, maar is snel genoeg om heel wat mooie momenten vast te leggen. De camera is voorzien van 51 AF-punten en stelt daardoor snel scherp. Het scherpstelsysteem is ten opzichte van de vorige modellen verbeterd, zelfs bij weinig omgevingslicht en door de kwaliteit van de hoge ISO-waarden ervaart u als fotograaf  creatieve vrijheid. Deze full frame camera ondersteunt ISO 12.800 als maximale standaardgevoeligheid en deze is uitbreidbaar naar ISO 51.200. Dit geldt ook voor de D810. Aan de onderkant begint het bereik bij ISO 100, uit te breiden naar ISO 50. De Nikon D750 presteert zeer goed, zelfs bij weinig licht. De afgelopen jaren is de kwaliteit van de hoge ISO-waarden sterk toegenomen, dit geeft u speelruimte om te experimenteren met de belichting zonder meteen kwaliteit in te leveren. 

Door het vernieuwde design heeft de D750 ook een vernieuwde optische zoeker. Het resultaat? Een hele helderdere zoeker met vrijwel100% beelddekking. Een bijkomstig voordeel is het oled-display onder in de zoeker, waarop diverse instellingen duidelijk worden weergegeven. Het scherm heeft een hele heldere weergave zodat u meteen de kwaliteit en scherpte van de gemaakte opnames kunt beoordelen.  

Review Nikon D750  ISO 250 - f/2,8 - 1/200 sec

Ingebouwde Wi-Fi

Iets wat je in deze tijd mag verwachten van een camera is ingebouwde Wi-Fi. Met de Wireless Mobile Utility-app kunt u snel en eenvoudig bestanden delen met anderen of uw sociale media updaten. Ook kunt u de camera op afstand bedienen via uw smartphone of tablet. Handig voor bijvoorbeeld een groepsfoto of voor studiofotografie. De ingebouwde Wi-Fi heeft een aardig bereik, maar let wel op storende of blokkerende factoren. Het gebruik van deze app vergt wel extra energie van de accu. 

Verbeterde video opties

De D750 is op het gebied van video erg verbeterd. Deze spiegelreflex camera kan in Full HD 50p/60p opnemen. Ook is het geluidsniveau in twintig stappen nauwkeurig in te stellen. Deze camera biedt u vrijheid tijdens het filmen: de instellingen van het diafragma en de sluitertijd kunnen nu ook tijdens het filmen worden aangepast. Een andere handige verbetering is de mogelijkheid om scènes te markeren, zodat u deze naderhand gemakkelijk terug kunt vinden. Wilt u een creatieve draai aan video's geven? Deze Nikon D750 beschikt ook over een time-lapse-functie die een kant en klaar video bestand maakt of losse volledige resolutie beelden. Deze beelden kunt u opslaan als filmbestanden en als langzame bewegingen afspelen met een snelheid die 24 tot 36.000 maal hoger is dan normaal. Zo maakt u de meest spectaculaire time-lapse-video's. 

Gemak dient de mens

Met de D750 kunt u langer op één lading fotograferen: de Nikon D750 legt tot 1230 foto's en maximaal 55 minuten aan filmopnamen vast op één lading van de zeer compacte en lichte EN-EL15 oplaadbare lithium-ionaccu. Verder is de camera voorzien van twee kaartgleuven en op de bovenkant van de camera staat eveneens vermeld hoeveel foto’s u nog kunt maken. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Kortom, de Nikon D750 is een volwaardige full-frame spiegelreflexcamera die u niet zal teleurstellen. 

 

Vivian Bekker

Vivian Bekker

Content Medewerker bij Foto Konijnenberg

Op mijn twaalfde verjaardag kreeg ik een paarse Fujifilm FinePix Z70 cadeau. Sindsdien is mijn liefde voor fotografie gaan groeien mede dankzij de komst van inspiratiebronnen Instagram en Pinterest. Vanaf oktober 2017 ben ik werkzaam als Content Medewerker bij Foto Konijnenberg.