Biedt Hähnel met de modus 600 RT en de Viper TTL een waardig en betaalbaar alternatief voor de originele en veel duurdere flitssystemen van Canon, Nikon of Sony? Marc Vervoort, fotograaf en werkzaam bij Beeldzoeker, testte voor ons de Wireless Pro – Kit op zijn Canon 5d MKIII. Lees hieronder zijn bevindingen.

Marc Vervoort

Inhoud van de Kit

De set zit in een mooie doos. In de doos zitten twee flitsers, twee oplaadbare batterijen, een lader en de Viper TTL transmitter. Daarnaast is er een duidelijke en overzichtelijke handleiding. Weliswaar enkel in het Engels, Duits of Frans. Zelf heb ik een lichte allergie voor handleidingen, maar gelukkig heeft de importeur heel duidelijke instructievideo’s op YouTube geplaatst. Er is ook een Engelse versie. Na het bekijken van de acht duidelijke instructievideo’s blijkt dat de modus best gebruiksvriendelijk is en dat vind ik persoonlijk een heel groot pluspunt.

In de Viper gaan AA-penlite batterijen en het opladen van de batterijen duurt een kleine twee uur. Standaard zijn de flitsers uit de doos gebruiksklaar en zijn ze al ingesteld om te communiceren met de viper. U kunt dus meteen aan de slag. Het leuke aan het systeem van Hähnel is dat u het ook nog kunt uitbreiden met andere flitsers van andere merken. Dan hebt u enkel een een viper ttl-receiver nodig of zelfs een captur-receiver. Bij die laatste kunt u wel enkel op manueel flitsen.

Marc Vervoort

Mijn ervaringen

De modus van Hähnel voelt degelijk aan, maar toch iets minder dan de originele flitser van Canon. De schroef om de flitser op de camera vast te zetten vind ik minder. Deze wil nog wel eens vast gaan zitten, waardoor het vlot verwijderen van de flitser soms niet mogelijk is. Ook het rode instelwieltje op de achterkant van de Viper had wat mij betreft iets degelijker gekund. Verder is de Hahnel Modus degelijk genoeg. De bediening is heel logisch en ik was er snel wegwijs mee. Een verademing.

Een grote troef voor mij zijn de drie knopjes boven op de Viper waarmee u heel snel de flitser kan in- of uitschakelen. Deze functie komt heel goed van pas bij het avondgedeelte van bijvoorbeeld een trouwfeest. En zeker ook de openingsdans.

Ook heel interessant is dat u boven op de Viper ook nog een flitser kan plaatsen. Zo combineert u het voordeel van de drie knoppen om de flitsers snel in en uit te schakelen en hebt u toch de mogelijkheid om een invulflits te gebruiken. Dit kan bij een Canon systeem bijvoorbeeld niet. Ook gaat de oplaadbare batterij lang mee en zorgt voor een snellere recyclage tijd. Sneller dan mijn originele Canon of de Yongnuo-kloon. Wel jammer dat er maar één lader in de set zit en dat u alleen met de originele batterijen kan werken. Een reserve batterij is daarom zeker aan te bevelen.

Al met al staat de Hähnel Modus 600RT gelijk aan de prijs van één originele flitser, een complete set met twee flitsers en een zender die hun werk meer dan goed doen, vlot te bedienen zijn en veel uitbreidingsmogelijkheden hebben. Ik raad het zeker aan.

Luther Hartog

Op een rijtje 

Hieronder de pluspunten van de Hähnel Modus 600RT Wirless Kit op een rijtje.
Voor de Hähnel Modus geldt:

 • Alle kenmerken en eigenschappen van een professionele flitser;
 • Hoog richtgetal van 60;
 • Draaibaare flitskop in alle richtingen;
 • Ingebouwde 2,4GHz ontvanger en transmitter die tot 100m ver werkt;
 • Dankzij de herlaadbare Li-on batterij heeft hij een snelle re-cycle tijd;
 • Die batterij haalt ook tot 500 shots in full power;
 • De zoomkop volgt tot 200mm;
 • De firm-ware kan eventueel upgedate worden via de micro-usb aansluiting;
 • High Speed Sync, Tweede gordijn en stroboscopisch flitsen zijn ook mogelijk.

De voordelen van de Viper zijn:

 • Kan drie groepen aansturen;
 • Heeft een bereik van 100m;
 • Is heel gemakkelijk te bedienen.

Marc Vervoort

Marc Vervoort

Marc Vervoort

Fotograaf en werkzaam bij Beeldzoeker

Op zijn twaalfde kocht hij zijn eerste fototoestel en dat bracht de nodige kriebels met zich mee. Altijd en overal ziet hij mooie beelden, een beeldzoeker pur sang. Als hij ‘s morgens zijn spullen pakt om een huwelijk te gaan fotograferen, zijn ze er weer: de kriebels.