Bas Meelker is een professionele landschapsfotograaf uit Groningen. Hij is ambassadeur voor Canon Nederland, internationale Canon-ambassadeur grootformaat printen en ambassadeur voor Lee-filters. Daarnaast werkt hij voor verschillende opdrachtgevers. Denk hierbij aan reclame- en communicatiebureaus, landelijke en lokale overheden en natuurbeschermingsorganisaties. 

Foto Bas Meelker

Wat is kenmerkend voor uw fotografiestijl?
Ik ben verslaafd aan natuurlijk licht, kleur en dramatiek in het landschap. Landschapsfotografie is emotie voor mij. Dat probeer ik in mijn beelden ook over te brengen op de kijker. Daarnaast karakteriseren mijn foto’s zich denk ik door hun weidsheid en krachtige composities.

Hoe ziet een typische werkdag voor u eruit?
Er is geen typische werkdag en dat is het leuke van landschapsfotografie. Mijn agenda wordt bepaald door het weer. De ene dag begin ik al voordat de zon opkomt, waarbij ik vervolgens een groot deel van de dag aan het fotograferen ben. De andere dag zit ik een hele dag achter mijn pc. Mail wegwerken en foto’s klaarmaken. Professioneel landschapsfotograaf is een enorm afwisselend beroep en dat is het leuke ervan. Geen dag is hetzelfde!

Welke apparatuur gebruikt u doorgaans?
Ik fotografeer op dit moment hoofdzakelijk met een Canon EOS 5Dsr met verschillende lenzen. Variërend van 14mm tot 400mm. Dan kun je denken aan de 14mm f/2.8, zoomlenzen, zoals de 16-25mm f/4 L IS en de 24-40mm f/2.9 L II. Maar ook ben ik in het bezit van tilt-en shiftlenzen, zoals de TS-E 17mm f/4 L.

Foto Bas Meelker

Foto Bas Meelker

Waar ligt de uitdaging voor u als fotograaf?
Ik heb een heleboel verschillende uitdagingen. Zoals mezelf blijven ontwikkelen als fotograaf, groeien met mijn bedrijf et cetera. Maar uiteindelijk gaat het erom dat je op het juiste moment op de juiste plek bent. In essentie is dat waar het iedere dag om draait. Uiteindelijk gaat het om het maken van die ene bijzondere foto en alles moet in het teken staan van het maken van die foto.

Waar moet een goede landschapsfoto volgens u aan voldoen?
Een goede landschapsfoto moet voor mij een duidelijke handtekening van de fotograaf hebben. Opvallen, anders zijn en een persoonlijke stempel zijn belangrijk in de hedendaagse fotografie. Daarnaast moet een landschapsfoto meer zijn dan een mooi plaatje. Een goede foto communiceert een emotie of vertelt een verhaal. Ook daarin is de handtekening van de fotograaf dus essentieel. 

Foto Bas Meelker
Foto Bas Meelker

Waarin verschilt volgens u de natuurfotograaf van de gemiddelde fotograaf?
Ik denk dat de verschillen kleiner zijn dan we vaak denken. Uiteindelijk gaat het om passie. Een natuurfotograaf heeft een passie voor de natuur. Net zoals een sportfotograaf een passie heeft voor sport. Wat we delen is dat we fotografie gebruiken om over onze passie te vertellen. Natuurlijk is het gemakkelijk om te zeggen dat een natuurfotograaf geduld moet hebben en kennis heeft van het onderwerp. Maar ik kan ook andere vormen van fotografie noemen waar die eigenschappen net zo belangrijk zijn. Voor mij zijn er meer overeenkomsten dan verschillen. 

Kijkt u weleens naar andere fotografen om inspiratie op te doen? Zo ja, zou u er een paar kunnen noemen?
Jazeker en dat zijn er best veel ook! En niet alleen landschapsfotografen. Ik kijk ook graag naar straat-, sport- en documentaire fotografen. Maar om een paar landschaps- en natuurfotografen te noemen: Joe Cornish, Guy Tal, Jack Dykinga, Art Wolfe en Steve Bloom. 

Foto Bas Meelker

Heeft u nog tips voor beginnende natuurfotografen? Wat zijn de do’s en don’ts?
Dat zijn er teveel om op te noemen. Gelukkig overstijgen de do’s de don'ts. Mijn tip: ga er vooral op uit, geniet en beleef! Fotografie is het overbrengen van emotie en dat kan alleen als jij ook die emotie ervoer toen je de foto maakte. Denk er niet teveel over na en ga je eigen weg. Probeer niet te kopiëren. Hoe mooi foto’s van anderen ook zijn, laat je er niet door leiden. Laat populaire locaties links liggen en zoek je eigen plekken. Daar leer je ontzettend veel van. Maar nogmaals, zorg dat je ervan geniet. Een foto is voor mij niet meer dan een samenvatting van een belevenis. Laat die belevenis zo gaaf mogelijk zijn!