Nieuwsgierigheid speelde een grote rol in Vincents beslissing om na 3 jaar te hebben gefotografeerd met een Canon DSLR (5D mark III) afgelopen voorjaar over te stappen naar een compleet andere camera van een ander merk. Of dit achteraf een juiste keuze is gebleken? Dat vertelt hij hieronder.

Waarom Fujifilm?

We zitten midden in de revolutie van de spiegelloze camerasystemen. De DSLR heeft begin van deze eeuw definitief de plaats ingenomen van de SLR camera’s heeft sindsdien de consumentencamera markt gedomineerd. Het ligt binnen de lijn der verwachting dat in 2020 dezelfde markt definitief de switch naar systeemcamera heeft gemaakt. Dat wil uiteraard niet zeggen dat systeemcamera’s nou persé beter dan spiegelreflexcamera’s zijn. Canon en Nikon hebben onlangs de ‘tweelingbroertjes‘ van hun topmodellen zonder spiegel gelanceerd, maar deze hebben nagenoeg dezelfde prestaties als hun voorgangers mét spiegels. Echter spreken we hier over de eerste van vele modellen die we kunnen verwachten en biedt de systeemcameratechniek oneindig veel mogelijkheden voor verbetering. Als één van de eerste spelers op deze markt heeft Fujifilm een voorsprong opgebouwd en heeft het enkele patenten op de sensortechnieken. U kunt dus stellen dat de meeste kinderziektes (die de andere cameramerken ongetwijfeld nog gaan tegenkomen) al gedetecteerd en verbannen zijn.

Toen ik pakweg een jaar geleden de X-pro 2 en de XT-2 een weekendje had geprobeerd, werd ik met name verrast door de gebruiksvriendelijke menustructuur en de goede in-camera kwaliteit van de fotobestanden.  Daarnaast speelde het gewicht van een systeemcamera ten opzichte van een spiegelreflexcamera een grote rol. Hoewel juist de XH-1 de grootste en zwaarste (673 g) consumentencamera uit de Fujifilm-stal is, is deze nog altijd lichter vergeleken bij de Canon 5D mark 4 (800 g) en de Nikon D850 (1,05 kg). Tel daarbij op dat de bijbehorende objectieven een stuk lichter in gewicht en qua omvang zijn. Dan hebt u toch al gauw een kilootje bespaard!

Cropsensor angst

Ik betrapte mezelf erop dat ik bang was om mijn fullframe camera in te ruilen voor een camera met een cropsensor. Echter was dit een beetje ongegrond, zo bleek later. Omdat het detailverlies pas echt zichtbaar wordt als u op groot formaat zou gaan printen (bijv groter dan 100×70 cm). Ik publiceer voor 95% mijn afbeeldingen online en dus is het detailverlies iets waar ik in de praktijk niet mee te maken zou krijgen.

Het dynamische bereik, een fundamenteel aspect bij met name landschapsfotografie, zou eerder een reden zijn. De hooglichten en de schaduwen bevatten nu eenmaal meer detail in een foto afkomstig van een fullframe camera. Dit los ik grotendeels op door het fotograferen in de bracketing modus. U stelt in op basis van verschillende sluitertijden, ISO-waarden of focuspunten en zodoende neemt de camera 3 verschillende opnamen. Deze voegt u vervolgens eenvoudig samen in de nabewerking.

Fujinon kwaliteit

De eerste lens die ik zou aanschaffen zou een goede allrounder moeten zijn. Ik koos voor de Fujinon XF 16-55mm F2.8 R LM WR. De cropsensor equivalent van een 24-70 lens op fullframe formaat. Op 16 mm nog zeer geschikt voor landschapsfotografie, maar door zijn lichtsterkte ook prima te gebruiken voor onder andere portretfotografie. Doordat de XH-1 voorzien is van IBIS (In Body Image Stabilisation) is het geen must dat de Fujinon 16-55 2.8 niet is uitgerust met optische stabilisatie. Filmen kan met een steady hand nog steeds botergladde beelden opleveren.

De Fujinon lenzen staan sowieso hoog in het aanzien qua kwaliteit, maar ook qua prijs. De lens is de eerste maanden een heus werkpaard gebleken. Een snelle autofocus en optimale beeldkwaliteit. Ter uitbreiding van mijn lenzenstal heb ik kortgeleden de 55-200 3.5- 4.8 LM OIS aangeschaft. Dit is het eerste echte telezoom objectief voor de X-series en is ten opzichte van vergelijkbare lenzen een koopje. Dat ik niet voor de kwalitatief betere en lichtsterkere 50-140 f2.8 ben gegaan, heeft ermee te maken dat ik de 55-200 met name zal gaan gebruiken vanaf een statief, zodat ik lichtsterkte niet direct een doorslaggevende factor zal zijn. Bovendien is het een genot om een objectief met zo’n groot bereik in een lichte en compacte uitvoering te hebben. Handig als u op reis gaat en elke vierkante centimeter van uw fototas optimaal wil benutten. Mijn volgende aankoop zal ongetwijfeld de 10-24 f4 worden. Een ultragroothoek die ik reeds meerdere keren heb getest. Ook weer een lens die over het hele bereik haarscherpe beelden produceert.

Hybride camera

Na er bijna een half jaar mee te hebben gewerkt kan ik concluderen dat de Fujifilm XH-1 een multifunctioneel werkpaard is. Ten opzichte van mijn vorige camera, de Canon 5D mk III, heb ik nu de mogelijkheid om professionele videoklussen aan te pakken. Naast de heerlijke videobeelden levert De XH-1 echt waanzinnige JPEG beelden en goede RAW bestanden die zich, in tegenstelling tot de geruchten, prima laten bewerken in Adobe Lightroom.

De Fujinon lenzen die ik tot nu toe heb gebruikt, laten geen van allen te wensen over en zijn minimaal vergelijkbaar met de L-objectieven van Canon. Alleen zijn de Fujinon lenzen over het algemeen een stuk goedkoper. De accuduur van de XH-1 is ten opzichte van iedere spiegelreflexcamera een stuk korter, maar los je op door het gebruik van de batterygrip, die ruimte biedt aan 2 extra accu’s. Het antwoord op de vraag of ik de komende jaren vooruit kan met de XH-1 luidt dan ook "Ja". 

Vincent Croce

Vincent Croce

Natuurfotograaf en ambassadeur van Fujifilm

Dankzij Instagram is mijn liefde voor (landschap)fotografie gegroeid. In mijn foto’s probeer ik een zekere mystieke sfeer te creëren. Natuurlijk licht is hierbij van essentieel belang. Ik ga vaak ’s ochtends vroeg op pad om de eerste zonnestraaltjes te achtervolgen. 
 
 
Fotografietips

Meer lezen?

Laat je inspireren en ontdek meer over fotografie

Elke maand schrijven wij blogs en reviewen wij producten. Ook onze adviseurs in de winkel en bij de klantenservice – allen fotograaf – sparren geregeld met onze klanten over fotografie. Daar komen dan dé leukste tips & tricks uit! Speciaal voor jou hebben we al deze blogs, reviews en tips samengevoegd onder één pagina. Bekijk onze tips en ontdek meer over fotografie. De beste fotografietips vind je bij Foto Konijnenberg!