Een goede architectuurfoto maakt u niet zomaar in een paar minuten. Denkt u dat u het geduld hebt en wilt u starten met architectuurfotografie? Dan staat u meteen voor een aantal keuzes: welke apparatuur kiest u? Gaat u voor het gebruik van (creatieve) filters? En, hoe bepaalt u uw standpunt en gaat u goed voorbereid op pad? Wij geven een aantal tips.

In principe kunt u met iedere moderne camera architectuurfoto's maken, maar des te belangrijker is het objectief dat u kiest. De meeste fotografen zullen gaan voor een groothoek, denk dan aan 20mm tot 24mm in het geval u een full-frame camera gebruikt. Neemt u een nog kortere brandpuntsafstand, bijvoorbeeld 16mm, dan trekt u de voor- en achtergrond wel heel erg uit elkaar wat er onwerkelijk uit kan zien.

Architectuurfotografie

Tilt-shift objectief

Een objectief dat veel gebruikt wordt in de architectuurfotografie is het tilt-shift. Als u begint met het fotograferen van een hoog gebouw zult u meteen opvallen dat de lijnen naar elkaar toe lopen als u te dichtbij staat. U kunt verder weg gaan staan of het perspectief corrigeren in de nabewerking, maar professionele architectuurfotografen gebruiken bijna allemaal tilt-shift objectieven. Bij dit objectief kunnen de lensdelen schuiven en kantelen ten opzichte van de sensor. U zet eerst uw camera volledig waterpas. Vervolgens draait u aan een knop op het objectief waardoor het lenzenstelsel naar boven schuift totdat het gebouw in zijn geheel in beeld komt. Doordat u de camera waterpas hebt gezet, zijn de verticale lijnen nu ook echt verticaal.

Statief

Een statief is één van de belangrijkste onderdelen van uw uitrusting. Een statief voorkomt onscherpte door trillingen en maakt het zorgvuldig vaststellen van uw compositie eenvoudiger. Met de camera op statief kunt u rustiger kleine aanpassingen doen en uw camera vervolgens zo laten staan. Soms moet u namelijk even wachten met afdrukken, omdat de zon verschijnt of juist verdwijnt of dat er passanten door uw beeld lopen. Werken vanaf statief is dan echt een uitkomst.

Architectuurfotografie

Afstandsbediening

Gebruik ook een afstandsbediening. Door niet aan uw camera te zitten voorkomt u ongewenste trillingen. De zelftimer is een goed alternatief, maar daarbij heeft u minder invloed op het exacte moment van afdrukken.

Filters

In architectuurfotografie kunt u goed gebruik maken van filters zoals het polarisatiefilter. Die zorgt er voor dat hinderlijke reflecties in spiegelende oppervlakten verdwijnen en kleuren meer verzadigd worden. Ook kunt u gebruik maken van grijsverloopfilters waarmee u het contrast in uw onderwerp kunt terugbrengen tot waarden, die uw camera kan vastleggen. Zorg er wel voor dat u op correcte manier belicht. Simpelweg het filter voor uw camera plaatsen, licht meten en afdrukken zal niet tot het gewenste effect leiden.

Zet eerst uw camera op manual en bepaal de juiste belichting voor de donkere partijen. Vervolgens bepaalt u hoeveel stops de heldere partijen met deze instelling overbelicht worden. Kies dan het grijsverloopfilter met de juiste waarde dat deze overbelichting compenseert.

Architectuurfotografie

Grijskaart

Zeker bij het fotograferen van een interieur, is het belangrijk dat de kleuren kloppen. Wordt er veel gebruik gemaakt van kunstlicht in het interieur, dan willen de kleuren in het beeld nog wel eens oranje uitpakken. Omdat u in RAW fotografeert kunt u dit snel aanpassen, maar wat was ook al weer de werkelijke kleur? U bent niet meer op locatie en uw geheugen is wat dat betreft niet erg betrouwbaar. Stel uw camera af en fotografeer vervolgens een grijskaart. In de nabewerking kiest u gemakkelijk de juiste waarde door met uw pipetje op de grijskaart te klikken en deze waarde aan alle foto's met dezelfde kleuromstandigheden te geven.

Perspectief en uw standpunt

Behalve al deze handige apparatuur, zult u ook zelf nauwkeurig te werk moeten gaan. Kies uw standpunt met zorg, een kleine wijziging kan al van grote invloed zijn op de manier waarop het gebouw op u over komt op de foto. Kruipt u met uw groothoekobjectief dicht op uw onderwerp, dan ziet u dat het perspectief sterk vertekend, vooral in de verticale lijnen. Op grotere afstand en met een langere brandpuntsafstand wordt het onderwerp meer in elkaar gedrukt, waardoor de vorm van het gebouw er anders uit gaat zien. Wilt u een hele serie maken? Let dan steeds als u wisselt van standpunt op objecten in de nabije omgeving. Door een standpuntverandering komen sommige objecten prominenter in beeld of verdwijnen ze juist uit beeld. Een bepaald object kan zo meer of minder aandacht vragen dan eigenlijk de bedoeling is.

Architectuurfotografie

Voorbereiding

Zorg dat u goed voorbereid op pad gaat. Verken de locatie van te voren, zo voorkomt u verrassingen op het moment dat u ter plekke wilt gaan fotograferen. Een deel van de voorbereiding kunt u ook thuis doen. Bijvoorbeeld door de locatie te bestuderen op Google Maps, of door gebruik te maken van websites zoals https://app.photoephemeris.com. Met deze website bepaalt u van te voren de stand van de zon ten opzichte van je onderwerp. Zo kunt u thuis dus uitzoeken wat het beste tijdstip is om te fotograferen. Wees u er van bewust dat u ook niet altijd overal mag fotograferen. Vraag in geval van twijfel altijd toestemming, dat voorkomt problemen ter plaatse.

Digifoto Pro

Digifoto Pro

Digifoto Pro is een magazine voor de fotografieliefhebber. De inhoud van het blad bestaat uit een mix van interviews, reviews, nieuws en portfolio’s en fotografieprojecten. Hierbij richt Digifoto pro zich op het inspireren, vermaken, informeren en ontroeren van de lezer. Speciaal voor Foto Konijnenberg schrijft Digifoto Pro unieke en interessante artikelen.  
 
 
Fotografietips

Meer lezen?

Laat je inspireren en ontdek meer over fotografie

Elke maand schrijven wij blogs en reviewen wij producten. Ook onze adviseurs in de winkel en bij de klantenservice – allen fotograaf – sparren geregeld met onze klanten over fotografie. Daar komen dan dé leukste tips & tricks uit! Speciaal voor jou hebben we al deze blogs, reviews en tips samengevoegd onder één pagina. Bekijk onze tips en ontdek meer over fotografie. De beste fotografietips vind je bij Foto Konijnenberg!